Україна очікує фіналізації перемовин про продовження "зернової угоди", або навіть її підписання у рамках саміту G20, який розпочинає свою роботу сьогодні і триватиме два дні.

Як пише ЦТС, про це AgroPolit повідомило джерело в уряді. 

За словами співрозмовника, українська офіційна делегація та загалом сам президент Володимир Зеленський (виступатиме онлайн) налаштовані підняти зернове питання на саміті G20 перед сторонами підписантами угоди, адже термін дії угоди закінчується 19 листопада.

Зеленський закликав світ зробити "зернову угоду" безстроковою та розширити експортну зернову ініціативу на порти Миколаїв та Ольвія в Миколаївській області.

Очікується, що підписувати продовження угоди буде міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Президент росії не буде присутній на саміті, замість нього буде міністр закордонних справ сергій лавров. 

Грунт до підписання угоди готують і її учасники. Днями президент Туреччини запропонував зняти часові обмеження для "зернового коридору".

Також міністри закордонних справ ЄС, США, Великобританії та Північної Ірландії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі виступили зі спільною заявою про глобальну продовольчу безпеку та санкції щодо росії, в якій закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.