Кабінет міністрів України ухвалив рішення про розширення акваторії морських портів Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ на Дунаї, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, пише ЦТС.

"Внесено зміни до деяких постанов КМУ щодо меж акваторій морських портів з метою утримання в належному судноплавному стані ділянки р. Дунай, на якій розташовані українські морські порти та забезпечення на ній належного рівня безпеки мореплавства з чіткими межами відповідальності капітанів портів та ДП "Адміністрація морських портів України", розширення меж акваторії морського порту Рені задля збільшення вантажопотоку порту за рахунок готовності поромного комплексу Орлівка до обробки морських суден", - йдеться в повідомленні.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, за останні пів року Україні вдалося збільшити вантажообіг портів на річці Дунай у 50 разів - з 30 тис. тонн на місяць до 1,7 млн тонн.

"У чергах на вхід до цих портів буває до сотні суден, а тому працюємо над розширенням їхньої пропускної спроможності. Рішення уряду спрямоване саме на це. Крім того, воно дозволить підвищити безпеку судноплавства на Дунаї, зокрема, контроль та підтримку оголошених глибин", - додав він.

Прем'єр підкреслив, що завдяки відкриттю нових пунктів пропуску та розширенню акваторії дунайських портів, Україна зможе наростити експорт і посилити економічну стабільність.