Місто Умео на півночі Швеції почало працювати над заохоченням чоловіків користуватися громадським транспортом.

Про це пише ЦТС з посиланням на Хмарочос.

Містопланувальники дослідили, що в мобільності існує значний гендерний розрив: жінки частіше їздять автобусами, в той час, як чоловіки надають перевагу автомобілям. Згідно з даними дослідження, якщо чоловіки користуватимуться громадським транспортом так само, як жінки, то енерговитрати від автомобільних поїздок скоротиться на 20%.

Така тенденція властива й іншим містам Європи: жінки пересуваються екологічніше, ніж чоловіки.

Серед чинників - особливості міського планування. Так, сполучення краще організоване до таких місць, як, наприклад, лікарні, де працює більше жінок. Натомість в Умео є район Вестерлетт, раніше переважно промисловий, зараз там з’явилося більше комерції та офісів, однак переважна частка працівників - чоловіки.

Муніципалітет вивчатиме, чи бракує жителям і працівникам Вестерлетт зручного міського транспорту. Планують розглянути також інші альтернативи автівкам, такі як прокат авто, велосипеди та пішохідна інфраструктура.

"Є побажання щодо збільшення кількості автобусів на маршрутах і покращення графіків руху, збільшення кількості зупинок. Але не в останню чергу йдеться і про зміну в поведінці. Наприклад, я зазвичай сідаю в автівку замість громадського транспорту, маю це змінити", - вважає Лейф Еріксон, місцевий підприємець.

Умео поставило собі за мету збільшити частку пересувань на громадському транспорті, велосипедах та пішки до 65% від загальної кількості поїздок до 2025 року.