В Латвії планують побудувати унікальну споруду - дворівневий комбінований міст Rail Baltica через річку Даугаву.

Про це пише ЦТС з посиланням на Diena.

Залізничними коліями, які будуть розташовані на нижньому рівні мосту, що з'єднує берега Даугави, швидкісний поїзд зможе рухатися зі швидкістю до 249 кілометрів на годину, а на верхньому рівні буде прокладено дорогу з двома смугами руху в кожному напрямку.

Міст стане четвертим подібним у світі, але при цьому дозволена швидкість руху по трьом іншим мостам нижче.

"Це буде унікальна споруда", - заявив на презентації, присвяченій проектуванню моста, технічний директор RB Rail Ерік Ділевс.

Сталевий міст стане одним із найважливіших об'єктів нової залізничної магістралі Rail Baltica.

Його будівництво планується розпочати у четвертому кварталі наступного року та завершити наприкінці 2026 року, але все залежить від доступного фінансування.

Попередні витрати на будівництво мосту оцінили у 200 млн євро. "Оскільки проектування мосту ще продовжується і важко передбачити можливе збільшення вартості через війну, на даний момент ще рано прогнозувати витрати", - наголосила радник міністра повідомлення Майя Рена.

Точних витрат на будівництво мосту ніхто з учасників проекту не назвав, але кошти буде виділено не лише з державного бюджету, а й із Фонду військової мобільності Євросоюзу.

Міст стане частиною латвійської ділянки Rail Baltica завдовжки приблизно 265 кілометрів. Будівництво основної траси розпочнеться з боку Єцави, потім, наприкінці 2023 року, розпочнеться будівництво мосту.

Насамперед буде зведено фундамент та опори у воді.

Снимок экрана 2022-11-04 130340