Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), продовжуючи підтримувати екологічно чисті види транспорту, збільшує до 200 млн євро фінансування будівництва двох ділянок лінії залізниць Північної Македонії, яка входить до складу пан'європейського коридору VIII між албанськими портами Дуррес та Влера на узбережжі Адріатичного моря та Чорноморського моря портами Бургас та Варна в Болгарії.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Крім того, Євросоюз виділив на проект інвестиційний грант у розмірі 75 млн євро, а в рамках програми Western Balkans Investment Framework (WBIF) - ще 6 млн євро на процедури підготовки та контролю за виконанням проекту.

Рішення ЄБРР приурочене до початку будівництва дільниці Біляківці - Крива-Паланка (34 км). Відповідні контракти з австрійською компанією STRABAG та турецькою GÜLERMAK підписано у серпні 2022 року.

Для Північної Македонії ЄБРР є одним із провідних інвесторів, який сумарно виділив 2,5 млрд євро на 167 проектів у різних секторах економіки, у тому числі 900 млн євро на проекти в галузі залізничного та автомобільного транспорту.

У розвиток залізниць у шести країнах Західних Балкан ЄБРР сумарно інвестував 940 млн євро та планує у середньостроковій перспективі збільшити ці капіталовкладення ще на 840 млн євро.