Компанія "Ерідон" планує запустити вже весною 2023 року зерновий термінал на кордоні з Польщею, розповів засновник групи компаній Сергій Кролевець.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

ГК "Ерідон" з квітня вивчала, як залізничною колією доставити вантажі до Польщі, а звідти - до європейських портів або в європейські країни. Зараз група компаній орендує одну залізничну станцію на території Польщі та займається перевалкою збіжжя. Крім того, розпочато будівництво термінала на лінії Ковель-Хелм.

"‎Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми залишилися один на один із собою. На складах було приблизно 200 тис. т кукурудзи, вирощеної у наших господарствах. Її потрібно було кудись збувати. Порти закриті. Нам нічого не залишалося, як самим почати займатися реалізацією", - відзначив він.

За словами Кролевця, зерновий термінал, або так званий "сухий порт‎", має запрацювати ‎вже весною 2023 року. Водночас в групі компаній розглядають ще дві перевалки на лінії Мостиська-Медика та можливість перевалки на лінії Чоп-Ужгород. 

"Все, що було побудоване раніше біля залізниці, - не працювало як треба. І воно нам не було потрібне. Адже мало хто відправляв на експорт зерно через західні регіони України - майже весь експорт йшов через порти. Тому зараз, той бізнесмен, який хоче продати свій товар, вкладає кошти у створення інфраструктури для експорту‎", - розповідає ‎засновник групи компаній "Ерідон".

Він зауважив, що в умовах воєнного стану - це непросто,  але в компанії немає іншого виходу. 

"Наш план - у найближчі місяці вийти на відвантаження хоча б 50 тис. тонн зерна на місяць з тих станцій, де ми працюємо. Але і цього замало, потрібно мінімум 100 тис. т на місяць. Більше поки що не зможемо", - поділився планами бізнесмен.