Контррозвідка Служби безпеки України повідомила, що запобігла серії диверсій на об’єктах залізничної інфраструктури на півдні України, пише ЦТС.

"В результаті багатоетапної спецоперації на Одещині затримано агента гу гш зс рф (більш відомого як ГРУ). Серед вилученого у зловмисника - понад 3 кг тротилу, протитанкова міна і підривачі", - йдеться в повідомленні. 

Встановлено, що він збирав розвіддані про перевезення військової техніки, озброєння, боєприпасів і паливо-мастильних матеріалів на окремих ділянках Одеської залізниці. 

За інформацією СБУ, він планував передати отриману інформацію воєнній розвідці рф для підготовки вибухів на основних логістичних шляхах Сил оборони на південному напрямку. 

"Для виконання ворожого завдання зловмисник встановив поблизу залізничної колії у передмісті Одеси дві дистанційні фотопастки. Ці спеціальні пристрої дозволяли йому відстежувати переміщення рухомого складу в режимі реального часу і отримувати відповідні фото через мобільний додаток", - додали в СБУ. 

Для конспірації російський агент постійно змінював зовнішність та канали зв’язку зі своїм російським "куратором". Також він використовував документи, оформлені на підставних осіб, зокрема паспорт громадянина України. 

Зазначається, що співробітники СБУ встановили місце перебування зловмисника, задокументували злочинні дії і затримали його під час налаштування пристрою дистанційного спостереження за маршрутом залізничного транспорту.