Кабмін повідомив, що з початку повномасштабної агресії рф проти України, вантажні перевезення АТ "Укрзалізниця" скоротилися на 65,3%.

Про це пише ЦТС з посиланням на Finbalance.

Крім того, внаслідок обстрілів було зруйновано майже 6 300 км колій.

"В умовах блокування рф морських портів України та суттєвих руйнувань транспортної інфраструктури, залізниця є ключовим видом транспорту, яким забезпечуються перевезення", - наголошує уряд у матеріалах до проекту держбюджету на 2023 рік.

Як зазанчається, держава вже здійснила субсидування діяльності АТ УЗ, так, відповідно до постанови Кабінету міністрів від 3 березня 2022 р. № 193 "Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету" з метою задоволення нагальних потреб функціонування держави та належного функціонування АТ "Укрзалізниця" в умовах воєнного стану, Міністерству інфраструктури було виділено з резервного фонду державного бюджету 17,95 млрд гривень для здійснення "Укрзалізницею" заходів:

- із забезпечення безперебійного функціонування залізничного транспорту в умовах воєнного стану в частині закупівель пально-мастильних матеріалів, електроенергії, лікарських засобів, медичного обладнання, проведення першочергових аварійно-відбудовних робіт на об’єктах залізничної інфраструктури та необхідного ремонту тягового і рухомого складу, виплати заробітної плати - 10,00 млрд гривень;

- на придбання необхідних продовольчих, будівельних матеріалів для проведення першочергових аварійно-ремонтних робіт на об’єктах, які пошкоджені внаслідок бойових дій, пального, оплату послуг із зберігання та/або переробки зерна (субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам) - 7,45 млрд гривень;

- для закупівлі лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання відповідно постанови Кабінету міністрів від 2 березня 2022 р. № 185 "Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану" - 0,5 млрд гривень.

Як констатується, зменшення обсягів перевезень АТ "Укрзалізниця" в умовах воєнного стану вже призвело до втрат доходів у сумі 3,30 млрд грн, при цьому висока ймовірність зростання втрат товариством доходів за період 2022-2023 роки до 4,67 млрд гривень.

Внаслідок знецінення курсу національної валюти по відношенню до іноземних валют, втрати від курсових різниць та фінансові втрати товариства вже становлять 2,72 млрд грн та зберігається висока ймовірність зростання втрат від курсових різниць та фінансових втрат товариства за період 2022-2023 роки до 3,83 млрд гривень.

"Також, у разі погіршення ліквідності та виникнення дефіциту обігових коштів АТ УЗ, існують ризики виконання державою гарантійних зобов’язань за кредитами товариства, залученими під державні гарантії", - констатує Кабмін.

Втрати товариства від зростання цін на імпортні товарні позиції по закупівлі палива, цін на електроенергію у 2022-2023 роках можуть скласти 1,55 млрд гривень.

Додаткові витрати товариства на відновлення інфраструктури (відновлення мостів, земляного полотна, тягових станцій), ремонт тягового рухомого складу у 2022-2023 роках можуть скласти 2,4 млрд гривень.

Також товариство несе непрямі збитки, пов’язані з витратами на евакуацію, перевезення гуманітарної допомоги тощо, які вже становлять 1,81 млрд грн, при цьому існує висока ймовірність зростання таких втрат у 2022-2023 роках до 2,36 млрд гривень, резюмують в уряді.