У Монголії в пустелі Гобі відбулася урочиста церемонія введення в експлуатацію залізниці колії 1520 мм Таван-Толгой - Гашуун-Сухайт протяжністю 258 км. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Сіньхуа.

Магістраль з'єднує одне з найбільших у світі родовищ коксівного та енергетичного вугілля Таван-Толгой на півдні Монголії з терміналом Гашуун Сухайт-Ганцмод на монгольсько-китайському кордоні - основним для експорту вугілля та міді.

Будівництво залізниці розпочалося у 2012 році, але було призупинено через фінансові труднощі. Роботи відновились у серпні 2018 році, випробування проводились з липня 2022 року.

Генеральним підрядником виступила компанія Bodi International (Монголія), яка керувала роботою 62 місцевих субпідрядників. Проект передбачав спорудження двох станцій, 16 мостів та шести роз'їздів.

Експлуатує залізницю державна компанія Tavan Tolgoi Railway.

Магістраль розрахована на осьове навантаження 25 т, за прогнозами, щорічний обсяг перевезень вугілля складе 30-50 млн т. Введення залізниці в експлуатацію дозволить зменшити вартість перевезення вугілля приблизно в 4 рази порівняно з автомобільним транспортом, а також сприятиме зниженню рівня шкідливих викидів. Очікується, що експорт вугілля з цього регіону збільшиться у 2 рази та більше. Окрім іншого, реалізація проекту дозволила створити 2000 робочих місць.

Тягу вуглевозних поїздів забезпечують 16 тепловозів виробництва компанії Progress Rail (входить до компанії Caterpillar, США).

Зазначається, що Таван-Толгой - Гашуун Сухайт - перша залізниця Монголії, побудована місцевими компаніями.