"Укрзалізниця" за 14 днів вересня перевезла 1,287 млн ​​тонн зерна на експорт, розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ УЗ Валерій Ткачов під час онлайн-конференції щодо перевезень агропродукції, пише ЦТС.

Зокрема, у напрямку західних переходів перевезено 451 тис. тонн зерна, у напрямку портів - 836 тис. тонн.

За словами Ткачова, частка у навантаженні зернових продовжує зростати і на сьогодні становить 26,8%. "У вересні середньодобовий показник навантаження зерна на мережі становить 84 тисячі тонн. Цей обсяг зростає в останні місяці. Якщо подивитися на останній тиждень вересня, то 13-14 числа обсяг добового навантаження вже перевищив 100 тис. тонн. Насамперед таких показників вдалося досягти завдяки відкриттю "зернового коридору", - додав він.

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ УЗ також повідомив, що за підсумками серпня в експортному сполученні було перевезено 1,600 млн тонн, у той же час за половину вересня УЗ перевезла практично стільки ж. "Ми розпочинали військовий період з навантаження 416 тис. тонн в експортному сполученні", - зазначив він.

Найбільша кількість зерна на експорт пішла через порти Чорноморськ (ТІС) - 265 тис. тонн, Чорноморськ  - 256 тис. тонн, Одеса - 205 тис. тонн.

"В цілому ми бачимо, що йде переорієнтація зернових вантажів на морські порти. Тобто з кожних 3 тонн, які вирушають на експорт, 2 тонни йдуть на порти і 1 тонна на західні переходи", - підкреслив Ткачов.

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ УЗ наголосив, що зараз є можливість нарощувати передачу та перевезення зернових вантажів у бік західних переходів. "Але кількість заявок на цей напрямок зменшується, всі хочуть їхати у бік портів. У той бік ми вже перевезли 14 190 вагонів, тоді як на західні переходи - 3 199 вагонів", - додав він.

Ткачов також зазначив, що на сьогодні черга вагонів-зерновозів налічує 5 316 вагонів. "За 14 днів вона зменшилася на 37% у напрямі західних переходів. Основна причина - переорієнтація на порти", - підсумував він.