Від залізничної станції в естонському порту Мууга 13 вересня, в рамках реалізації спільного проекту Естонії, Латвії та Литви, вирушив експериментальний інтермодальний потяг Amber Train. Як повідомили в порту, проект Amber Train створить залізничний коридор для вантажних перевезень між Північною і Західною Європою через країни Балтії.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

За словами міністра економіки та інфраструктури Естонії Рійни Сіккут, проект Amber Train особливо актуальний для країни, коли у світі змінюються торгові потоки та транспортні коридори. "Бурштиновий потяг" дасть додаткову можливість розвивати вантажні перевезення і не залежати від росії", - сказала вона.

"Ми здійснюємо пробну поїздку - подивимося, як спрацюють навантаження товарів, прикордонні операції та обмін документами та даними", -  наголосив голова правління AS Operail Рауль Тоомсалу, керівник проекту Amber Train.

Планується, що поїзд курсуватиме маршрутом Мууга-Каунас-Мууга два рази на тиждень.

У порту зазначають, що потенційними клієнтами "бурштинового" залізничного сервісу можуть стати компанії, які планують експортувати товари з країн Північної Європи або Естонії до Західної Європи і навпаки. "Досі товари, що перевозяться морем із Фінляндії до Естонії, а також товари, що перевозяться з Естонії, переміщувалися через країни Балтії переважно великовантажним автотранспортом. Метою проекту Amber Train є доставка цих товарів залізницею", - йдеться у повідомленні.

Партнерами проекту Amber Train виступають Естонські залізниці, латвійські та литовські компанії LDZ Cargo та LTG Cargo, термінал HHLA TK Estonia у Муузі та Kaunas Intermodal Terminal у Литві.