12 вересня між урядами Франції і Румунії має бути підписана угода, реалізація якої повинна допомогти останній збільшити експорт української аграрної продукції до країн, що розвиваються.

Про це, як пише ЦТС, повідомляє Економічна правда з посиланням на Reuters.

"Завтра я підпишу угоду з Румунією, яка дозволить Україні постачати ще більше зерна... до Європи та країн, що розвиваються, зокрема середземноморських країн, які потребують його для продовольства", - заявив у неділю міністр транспорту Франції Клеман Бон.

Згідно з проєктом угоди, з яким ознайомилися журналісти Reuters, Париж інвестує в розробку проєкту, спрямованого на підвищення ефективності порту Галац, обладнання прикордонних пунктів на півночі Румунії, максимального використання зернових контейнерів, розміщених у порту Констанца, а також збільшення пропускної здатності у порту Констанци та через канал Суліна.

Зазначається, що реалізація угоди допомогла б також побудувати середньострокову стратегію для експортного коридору між Румунією та Україною та забезпечити оптимізацію руху суден з українським зерном.

Вчора міністр транспорту Франції Клеман Бон також відкинув твердження президента росії Путіна про те, що в рамках "зернової ініціативи" українське збіжжя нібито майже не доходить до країн Африки.

Нагадаємо, що ще станом на 7 вересня до Африки з України було відправлено 16 суден з 0,5 млн тонн агропродукції в рамках "зернової ініціативи".

Доповнено. Уряди Франції та Румунії в понеділок підписали угоду, яка дозволить експортувати більше зерна з України в Європу та за її межі.

"Разом зі своїм румунським колегою Іонелом Скріоштяну і послом України Вадимом Омельченком я підписав угоду, яка сприяє експорту українських зернових через надання нашої логістичної експертизи. Наша цілковита солідарність з Україною", - написав міністр транспорту Франції Клеман Бон в Twitter.