Україна викупила майже всі одноразові системи для зберігання врожаю, які наразі доступні на світовому ринку.

Як пише ЦТС з посиланням на Порти України, про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

За його словами, для зберігання сільгоспкультур у поточному сезоні будуть потрібні одноразові та мобільні зерносховища сумарною ємністю до 20 млн т, і завдяки державно-приватному партнерству вже вдалося законтрактувати необхідне обладнання. Однак закупівлі Україною альтернативних зерносховищ виснажили їхні запаси на світовому ринку.

При цьому більшу частину засобів для зберігання врожаю закупив український агробізнес у приватному порядку.

"Судячи з нашого моніторингу ринку та спілкування з його учасниками, 15-19 млн т одноразового зберігання законтрактував бізнес, а також за допомогою міжнародних коштів та через організацію ФАО ООН було закуплено та проведено тендер цього місяця з ініціативи МінАПК на приблизно 6 млн т одноразового зберігання", - повідомив Сольський.

Раніше Кабінет міністрів України скасував необхідність повертати кошти, одержані аграріями в межах програми держпідтримки будівництва елеваторів, якщо ці активи були знищені внаслідок воєнних (бойових) дій, спричинених військовою агресією рф в Україні.