За 22 дні з початку роботи "зернового коридору" з українських морських портів вийшло 33 судна, на борту яких сукупно - 719 549 тонн агропродукції.

Як пише ЦТС, про це повідомили у Мінагрополітики.

Також ще 18 суден вантажаться і очікують черги на виїзд.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив, що відновлення експорту через морські шляхи є критично важливим не лише для продовольчої безпеки світу, а й для української економіки.

"До війни сільське господарство разом із іншими суміжними галузями формувало близько 20% української економіки. Зараз на тлі падіння інших секторів це будуть усі 30%, можливо й 35%. Тобто 1/3 нашої економіки - це сільське господарство, яке на 70% залежить від експорту. Ми виробляємо такі великі обсяги, що їх неможливо спожити на внутрішньому ринку", - підкреслив він.

Тому, за словами Висоцького, настільки критично не тільки виготовити те, що потрібно спожити, але й експортувати, щоб і надалі розвивати сільське господарство України, яке робить такий величезний внесок в українську економіку.  

Він наголосив, якщо в липні Україна експортувала в цілому 3 млн тонн с/г продукції, то за 15 днів серпня - уже 2 млн тонн. "Тобто, маємо вийти мінімум на 4 млн тонн експорту в серпні, а це плюс 250-300 млн доларів валютної виручки тільки за місяць", - додав заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Крім того, завдяки роботі "зернового коридору", як пояснив Висоцький , вирівнялися експортні ціни, які дають впевненість українським фермерам, що вони не збанкрутують і матимуть змогу покрити витрати на виробництво.