Через країни Близького Сходу за участю російських окупаційних військ пройшли 87 суден-зерновозів із викраденим зерном з України.

Як пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ.

"Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути безпосередньо до Сирії, це може бути до інших країн Близького Сходу. Але це така злочинна угода, в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська рф в Україні. Звичайно, сирійські, російські в основному судна і не лише", - заявив Осташ на брифінгу в середу.

Посол також зазначив, що недопущення розвантаження в Лівані сирійського судна Laodecia, яке везло вкрадене РФ українське борошно та ячмінь, є перемогою для України. Дипломат уточнив, що постачання цієї партії сільгосппродукції замовили бізнес-структури, а не державні представники Лівану.

"Дуже важливо звертатися (у разі таких крадіжок - Ред.) до міжнародного морського права. Тому що практично весь час ці судна, які завантажуються в Криму, що йдуть цими злочинними маршрутами, вимикають свої AIS, транспондери, маячки для того, щоби бути невидимими, і це вже сигнал до того, що триває нелегальна робота, нелегальний бізнес, є спроба щось приховати, уникнути відповідальності", - розповів посол.

Осташ наголосив, що подібні події вимагають опрацювання в рамках Міжнародної морської організації правил реагування на крадіжки продовольства, щоб спробувати створити перешкоди для правопорушників.

Нагадаємо, у ліванському порту Тріполі спочатку прийняли суховантажне судно Laodicea, потім, після звернення українського посольства, наклали на нього арешт, але вже наступного дня, 3 серпня, суд зняв арешт, і судно вирушило, імовірно, до Сирії.