Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" з рівня "ССС" до "С" на фоні пониження суверенного рейтингу України до "С" з "ССС", що стало наслідком оголошеної Урядом України запланованої транзакції перенесення терміну погашення єврооблігацій. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АТ УЗ.

Як підкреслюють фахівці УЗ, незважаючи на шостий місяць широкомасштабного військового вторгнення росії на територію України й запеклі бойові дії, компанія продовжує виконувати свої фінансові зобов’язання, й на початку липня були здійснені чергові виплати купонного доходу тримачам єврооблігацій з терміном погашення у 2024 та 2026 роках на загальну суму близько 36 млн доларів.

"Таким чином "Укрзалізниця" повною мірою виконала свої фінансові зобов’язання перед бондхолдерами", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що методологія рейтингового агентства передбачає чіткий взаємозв’язок між суверенним рейтингом України та квазі-суверенної компанії - АТ "Укрзалізниця".

"Зі свого боку УЗ за підтримки Міністерства інфраструктури вжила дієвих заходів для збалансування грошового потоку у період воєнного стану, оптимізувала видатки та залучила додаткові інструменти підтримки ліквідності, зокрема, було отримано доступ до фінансування ЄБРР на 50 млн євро", - додали в компанії.