"Укрзалізниця" та Польські залізниці (PKP S. A.) створять спільну експедиторську компанію, що займатиметься перевезенням вантажів з України до Польщі та країн Європи, розповів президент PKP S. A. Кшиштоф Мамінський.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

За його словами, спільне підприємство відповідатиме за транспортування вантажів з України, організацію всього ланцюга поставок і транспортування до одержувача.

Зазначається, що це може стати одним із шляхів вирішення проблем, що виникли після блокування рф українських портів та, як наслідок, переорієнтування експорту на Захід, зокрема до Польщі.

Як повідомив Мамінський, внаслідок різної ширини колії в ЄС та Україні виникла потреба у придбанні більшої кількості спеціалізованих вагонів колії 1435 мм для перевезення зернових та облаштування достатньої площі для зберігання.

Він додав, що лише через прикордонний пункт Ізов-Грубешув є змога транспортувати приблизно 200 тис. тонн зернових: "Обсяг зерна, що приймається іншими прикордонними пунктами, якими керує PKP CARGO S. A., залежить насамперед від узгоджених місячних планів перевезень та від покращення переробних потужностей шляхом модернізації прикордонної інфраструктури".

Очільник PKP S. A. розповів про заходи для покращення пропускної спроможності прикордонних переходів між Україною та Польщею. "Наразі варто виділити два напрями, за якими ми працюємо над покращенням пропускної спроможності залізничних пунктів пропуску з Україною. Перший - це скорочення процесу приймання та перевірки поїздів. Другий - удосконалення документообігу. У першому напрямі ми також бачимо потребу в коротко- та середньострокових заходах та інвестиціях. На нашу думку, ключовим є впровадження кількох рішень, зокрема вдосконалення процесу здавання поїздів шляхом формування зданих вагонів на боці УЗ відповідно до номенклатури та замовників з боку PKP, ремонту вагонів та їх оренди, будівництва додаткових перевантажувальних терміналів з інфраструктурою, а також модернізації пунктів обробки сипких матеріалів", - уточнив Мамінський.

Також у планах - закупівля обладнання для перевалки або побудова силосів, спорудження додаткових складів і маневрово-складських майданчиків, придбання спеціалізованого рухомого складу та працевлаштування додаткового персоналу.

Зауважується, що для обробки зерна на кордоні з Україною PKP Group наразі має термінали в Дорогуську, станції Медика та LHS у Щебжешині та Славкуві.

Що ж до нестачі рухомого складу для колії 1435 мм, то польська компанія шукає вагони-зерновози в Європі, а також веде перемовини з "Укрзалізницею" щодо використання українських вагонів.

"Зараз також розглядаються технології перевезення зерна в біг-бегах і навалом відкритим рухомим складом (герметичні вугільні вагони, бортові майданчики для біг-бегів). Їхнє кінцеве використання залежатиме від того, чи погодяться клієнти, які замовлятимуть транспорт", - пояснив Мамінський.

Окрім того, для експорту українського зерна далі обрано чотири найкоротші маршрути до польських портів - з Дорогуська та Медики до портів у Гданську та Гдині, а також з Дорогуська та Медики до портів у Щецині та Свіноуйсьце.

Керівник PKP S. A. зазначив, що значні можливості для збільшення пропускної спроможності залишаються на прикордонних переходах у Дорогуську та Медиці, найбільший обсяг зерна вже доставляється на прикордонний перехід у Грубешуві, а компанія-оператор лінії  LHS продовжує працювати над збільшенням прийнятих обсягів.

"Що стосується способу експорту українського зерна з Польщі, то ключовим питанням видається насамперед необхідність узгодження розміру генерованого вантажопотоку "на вході" (прикордонні пункти PKP-УЗ) із відповідним розміром транзитної спроможності  PKP PLK S.A. і вузлів "на виході" (польські порти)", - наголосив президент PKP S. A.