Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що від березня перевалку зерна в дунайських портах вдалося наростити до майже 1 млн тонн на місяць, пише ЦТС.

"З відкриттям руху каналом гирла Бистре ми очікуємо ще суттєвіше наростити перевалку в портах. Позитивну динаміку бачимо вже сьогодні. Паралельно також нарощуємо логістичні потужності залізниці та автомобільного транспорту. Перевезення зерна залізницею ми уже збільшили в 2 рази, до понад 800 тисяч тонн, а вантажопотік на автомобільних пунктах пропуску зріс в 2,6 раза", - зазначив він.

Кубраков підкреслив, що цими тактичними кроками щодо подолання продовольчої кризи складно оперативно замістити ті обсяги, які брали на себе морські порти. До повномасштабного вторгнення на них припадало понад 80% експорту аграрної продукції. 

"Для прикладу, в червні нам вдалося експортувати орієнтовно 2,5 млн тонн агропродукції, що більш як у 3 рази менше місячної потреби. Нам все ще потрібно вивезти близько 20 млн тонн зерна з минулого урожаю. Це завдання, з яким ми могли б впоратися без морських портів, якби мали час. Проте нас підтискає новий урожай, для якого необхідно звільнити місце в наших зерносховищах, експортувавши заблоковані там обсяги", - додав він.

Він додав, що Україні потрібно вивезти близько 20 млн тонн зерна з минулого урожаю.

"На останніх переговорах у Стамбулі ми відчули певний прогрес, який розраховуємо розвинути у повноцінну домовленість з гарантіями безпеки від міжнародної спільноти. Уже для всього світу очевидно, що від цих переговорів залежить глобальна продовольча безпека, а для мільйонів людей в країнах Африки та Азії це ще й питання життя та смерті. За підрахунками ООН, таких людей понад 400 мільйонів", - підсумував міністр інфраструктури України.