"Укрзалізниця" продовжує збільшувати обсяги передачі зерновозів на прикордонних переходах. Наразі середньодобова кількість перевищила 400 вагонів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail Insider.

Як розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ УЗ Валерій Ткачов під час онлайн-наради із представниками аграрного ринку, за 13 днів липня середньодобова кількість вагонів із зерновими вантажами, що прямують через західні прикордонні переходи, зросла до 407 одиниць.

При цьому на кінець червня вдавалося передавати 379 вагонів на добу, тобто зафіксовано зростання на 28 зерновозів, або 7%.

Натомість скоротилася загальна черга на передачу вагонів із зерновими вантажами. Якщо наприкінці червня на Захід прямували 11,7 тис. зерновозів, то на 13 липня їхня кількість скоротилася до 9,9 тис. одиниць (-15%).

Водночас "Укрзалізниця" впроваджує декілька інструментів для покращення ситуації із накопиченням вагонів. Зокрема, вже презентувала алгоритм узгодження обсягів перевезень для експортерів. Відповідно до нього, УЗ погоджуватиме місячний план навантаження в обсягах, наближених до фактичної передачі вантажів на кордоні за минулий місяць (у розрізі прикордонних переходів, перевізників, окремо для кожної ширини колії (1520/1435 мм), виду перетину кордону (перевантаження або перестановка візків), наявності вільних потужностей на прикордонних терміналах.

Окрім того, УЗ обмежить узгодження навантаження перевізникам, які мають чергу із вагонів у напрямку кордону.

Також триває запровадження класифікатора перевантажувальних терміналів на кордоні та пунктів перестановки візків (з обох боків кордону). У сервісі зазначатиметься переробна спроможність термінала, його опис та індивідуальний номер. Планується, що впродовж місяця класифікатор буде розроблений та інтегрований до АС "Месплан" для врахування цих даних при плануванні.