Глава МЗС росії Сергій Лавров був змушений скасувати дводенний візит до Белграда після того, як у неділю Чорногорія, Болгарія та Північна Македонія відмовилися пропустити його літак через свій повітряний простір.

Як пише ЦТС із посиланням на BBC, Лавров назвав те, що сталося, "немислимим".

Візит російського міністра закордонних справ до Сербії був запланований на 6-7 червня.

"Лише сьогодні, годину тому, країни, що оточують Сербію, закрили канал зв'язку, не дозволивши проліт рейсу Сергія Лаврова, який прямував до Сербії. Російська делегація повинна була прибути до Белграда для проведення переговорів. Країни-учасниці ЄС та НАТО закрили повітряний простір, закрили черговий канал зв'язку", - заявила представниця МЗС росії Марія Захарова у неділю ввечері в ефірі італійського телеканалу La7.

"Відбулося, звичайно, немислиме. Заблоковано міжнародну діяльність Сербії на російському напрямі. Це ще одна дуже наочна і повчальна демонстрація того, наскільки далеко НАТО і ЄС можуть піти в задіянні найнижчих способів впливу на тих, хто керується національними інтересами і не готовий жертвувати своїми принципами для тих самих правил, які Захід нав'язує замість міжнародного права", - прокоментував сам Лавров даний інцидент.

Нагадаємо, що 3 червня суд на Шрі-Ланці заарештував літак російського "Аерофлоту" в аеропорту Коломбо, однак сьогодні стало відомо, що арешт був призупинений після погроз росіян у бік шрі-ланкійських дипломатів.