Залізничний концентрат і сталь російської компанії "Металоінвест" були заарештовані митними органами Польщі у зв'язку з санкціями щодо його акціонера Алішера Усманова.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

"Принаймні на одному заводі у Вишеградській групі залізничні вагони із концентратом залізняку були затримані польською митницею. На момент арешту сировину мали перевантажити для подальшого відправлення до Європи. Руда не належала "Металоінвесту", оскільки її вже купили металурги", - йдеться у повідомленні.

В результаті один завод, у якого було вилучено 2 тис. тонн, через п'ять днів має зупинити аглофабрику - для її шихти критично важливий концентрат, а його потрібно мінімум 300-500 тонн/добу.

Також на митниці заявили, що 16 травня було вилучено 165 тонн арматури через санкції проти Алішера Усманова. Наразі місцева митниця очікує вказівок від центрального органу щодо подальших дій. При цьому один із керівників меткомбінату в Європі заявив, що вилучення були "цілком довільним" і ґрунтувалися на рішеннях місцевої влади, а не на санкційному законодавстві.

У 2021 році "Металоінвест" продав у ЄС понад 10 млн тонн залізної руди, що становить близько 25% від загального обсягу видобутку. Компанія також продала до Євросоюзу близько 900 тис. тонн чавуну та сталі.