З 1 січня 2023 року українці, що отримали тимчасовий притулок у Словаччині, втрачають право на безкоштовний проїзд громадським транспортом (MHD - автобуси, електрички, тролейбуси) у Братиславі.

Про це пише ЦТС із посиланням на Mukachevo.net.

Як повідомили у пресслужбі Єдиної транспортної системи Братиславського краю, громадський транспорт для українців у Братиславі буде безкоштовним лише в день отримання документів SlovakHelp або "Тимчасовий притулок" та протягом наступних чотирьох днів.

Проїзний документ на безкоштовне перевезення видається і діє лише одночасно зі спеціальними документами і лише протягом строку їхньої дії.

З липня та до кінця грудня 2022 року українці, що отримали тимчасовий притулок, можуть їздити громадським трансортом Братислави безкоштовно, надавши підтвердження про свій статус або документ Slovak Help.

Проїзд і надалі буде безкоштовним для учнів до 18 років, які їздять до початкових і середніх шкіл, включаючи їхній супровід під час навчальних днів. Для цього необхідно мати підтвердження про тимчасовий притулок та документ щодо відвідування школи.

Працівники, які їдуть на роботу/з роботи матимуть право на безкоштовний проїзд протягом 60 днів з моменту отримання статусу тимчасового притулку. Для цього їм необхідно буде мати з собою документ про тимчасовий притулок та підтвердження від роботодавця про трудовий договір.

Раніше ЦТС писав про те, що в іспанському місті Пальма-де-Майорка з 2023 року проїзд у громадському транспорті стане безкоштовним.