Вчора ввечері мені зателефонував один із топ-менеджерів крупного банку. Він був дезорієнтований численними публікаціями засобів масової інформації, які стверджували, що щойно Уряд ліквідував "Укравтодор".

- Це ж не "Укравтодор" ліквідували, так? Я правильно розумію, що там мова йде лише про ДАК "Автомобільні дороги України"? – запитував він.

Дійсно, 8 липня Уряд ліквідував ДАК "Автомобільні дороги України" - структура, що займалася в основному ремонтами. Сам "Укравтодор" взагалі ліквідовуватися не буде. Мова йде лише про плани позбавити “Укравтодор” функцій виконавця і контролера, залишивши йому лише повноваження виступати замовником будівництва дороги.

"Сьогодні на Кабміні прийнято рішення про ліквідацію ДАК. Це фінальна точка в процесі написання дорожньої карти: яким чином ми реформуємо систему "Укравтодору", яким чином передамо експлуатаційні можливості на місця, яким чином будемо фінансувати дорожнє будівництво", - сказав міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Уже півроку Міністерство інфраструктури готує масштабну реформу Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор»), зокрема, ініціює проведення децентралізації системи управління дорожнім господарством, що передбачає передачу доріг місцевого значення в управління місцевим органам влади.

ДАК "Автомобільні дороги України" було створене на виконання Указу Президента України від 8 листопада 2001 року «Про заходи щодо підвищення ефективності управління дорожнім господарством України» та Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2002 року № 221 «Про утворення відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України». Одним із головних її завдань було будівництво, ремонт та експлуатація утримання автомобільних доріг, мостів, інших споруд та елементів облаштування доріг.

Більш детально про суть реформи можете дізнатися з ексклюзивного інтервю порталу ЦТС куратора реформи "Укравтодору" Романа Хміля.

ukravtodor