Нещодавно директор Мистецького Арсеналу Наталя Заболотна розповіла, що запропонувала Петру Порошенку присвоїти аеропорту "Бориспіль" ім'я Казимира Малевича. "Якщо ми боремося за репутацію нашої країни, то така назва аеропорту дозволить пасажиру зрозуміти, що він летить не у країну проблем, війни, Чорнобиля, політичних незгод і корупції. Світ зрозуміє, що йому випадає шанс відвідати країну, де народився один з найбільш відомих у світі і незалежних художників Казимир Малевич", - заявила Заболотна.

Дирекція аеропорту висловилася, що не проти присвоєння чийогось імені, але вважає, що головний аеропорт країни повинен носити ім'я самого відомого українця, людини, яка викликає захоплення як у наших громадян, так і у всьому світі.

Коли ж ця ініціатива почала активно обговорювати у соціальних мережах, то все це стало нагадувати запеклі бойові дії з його величністю совком.

Величезна кількість людей стверджує, що непотрібно нічого перейменовувати, скільки можна, і так нормально. Є навіть ті, які займаються плоским сарказмом в стилі, а хіба Бориспіль – це комуністичний діяч. Коментувати це дуже прикро, насправді.

По-перше, країна – це у першу чергу імена людей, а не назви міст та вулиць. Українська земля народила велетенську кількість талановитих, видатних особистостей про які не знає навіть більшість українців, не кажучи вже про світ. Чи не час пригадувати ці імена і прив'язувати до них бренд країни?

У Львові аеропорту присвоїли ім'я Данила Галицького. Сам факт присвоєння імені – однозначно позитив.  Але при всій повазі до цього талановитого князя – давати його ім'я аеропорту – це совок. Це все одно, що б аеропорту Зальцбург дати ім'я Фрідріха Брабаросси, замість Моцарта,  а Хітроу – короля Едварда. Ці бренди годяться для гарного історичного екшина, але заслабкі для бренду рівня аеропорту, що вони несуть сучасному активному глобалізованому світу? Зрештою, які маркетингові можливості та перспективи – це відкриває перед Львовом?

Деякі наші сусіди можуть дати нам гарний урок того, як саме потрібно позиціонувати аеропорти.  Для прикладу головному аеропорту Польщі (варшавський "Окенче") присвоєно ім'я Шопена. А у самому терміналі облаштовано чудовий сектор з живою музикою. Пасажири, що прибувають в Польщу у першу чергу дізнаються, що виявляється Шопен був поляком. Про що вони б дізнавалися і яку думку про Польщу мали б, якби аеропорт назвали не ім. Шопена, а Болеслава Хороброго? Що це країна неандертальців.

Пасажири, що прибувають в Польщу у першу чергу дізнаються, що виявляється Шопен був поляком. Про що вони б дізнавалися і яку думку про Польщу мали б, якби аеропорт назвали не ім. Шопена, а Болеслава Хороброго? Що це країна неандертальців.

У Будапешті, до слова, аеропорт має ім'я піаніста і сучасника Шопена Ференца Ліста.

Цікаве рішення знайшли у Кракові, де аеропорт названий на честь, мабуть, найвидатнішого поляка другої половини 20 століття Іоанна-Павла Другого (він був родом з цього регіону).

Як на мене, то аеропорт "Бориспіль" повинен носити ім'я Ігоря Сікорського. Думаю, у світі будуть дуже здивовані.

Опрос Чье имя следует присвоить аэропорту Борисполь?

344f24fd67