На вихідних мені довелось проїхатись регіональним поїздом, тобто електричкою підвищеного комфорту, з Києва до Конотопа. У Києві тамбур був чистенький, у всякому випадку – сміття там не валялося. У Конотопі я побачив і сміття, і недопалки, і плювки. Нормальна картина для роздовбаної електрички, яка якимось дивом їздить. Але ж це був регіональний поїзд – себто колись відремонтована електричка, в яку поставили м'які крісла і запровадили класовість: 1-й, 2-й та 3-й класи.

Я аж ніяк не виправдовую "Укрзалізницю" (про неповагу до пасажира написано достатньо), але тут було видно інший бік – деякі пасажири свинячать у поїзді. Тому у мене промайнула ідея, що саме для такої категорії варто чіпляти вантажні вагоні. Так, саме вантажний, і нехай вони там плюють, цмолять свої цигарки, ригають, хезають.

Під час руху провідниця постійно робила зауваження, що палити заборонено. Але курцям на це було плювати, особливо на тамбур. Його вони точно обплювали. А на одній станції сіла жіночка з купою торб. Одразу у вагоні стало мало місця.

Але це нічого. На станції Ніжин одна з пасажирок, що сідала до поїзда, відмовилась платити і почала кричати "Я що одну зупинку не можу проїхати?!". Зі скандалом вона врешті-решт сіла, при цьому обгавкавши провідницю. І для таких пасажирів треба причепити хоча б один вантажний і нехай їздять за безкоштовно.

Іронія іронією, але "Укрзалізниці" реально треба посилити боротьбу з "зайцями" і любителями поплювати в тамбурі. Варто хоча б на деякий час запровадити патрулі і посилити штрафи. А ще краще висаджувати їх на найближчій станції. До речі, в Конотопі став свідком, як кондуктор висадила жінку з трамвая за несплату багажу – величезної кравчучки із картатою торбою. Чому в трамваї можуть, а в електричці ні?

До речі, німці, яких в Україні вважають взірцем порядку, свого часу не дуже любили платити за проїзд. Їх теж привчали до порядку й поваги до закону. Цього потребує і український пасажир. Бо інакше, ще трохи і вантажному сектору доведеться перекривати не тільки збитки від приміських перевезень, а й дефіцит вагонів. І пасажири будуть їздити у вантажних вагонах, як ті воли, що ревуть у яслах!