Кінець року – час підбиття підсумків роботи. Як заступник міністра інфраструктури, що відповідає за євроінтеграційну діяльність відомства, хочу розповісти, що було зроблено за рік, що минає, та які перспективи подальшої роботи міністерства на міжнародній арені.

Європейська інтеграція

Гармонізація законодавства та включення транспортних коридорів України до Транс’європейської транспортної мережі є важливим фактором для реалізації вільної торгівлі між Україною та ЄС.  

20-22 червня 2016 за участю міністрів транспорту країн-членів ЄС та Східного партнерства підписано Роттердамську декларацію про поглиблення співпраці щодо розвитку внутрішніх водних шляхів (ВВШ), поширення TEN-T network і на сусідні з ЄС країни, зокрема й Україну, та поділу регіональної мережі на «ключову» та «базову». Також було підписано висновки щодо ефективного відновлення та підтримки інфраструктури внутрішнього водного транспорту на Дунаї та його судноплавних притоках.

Разом з експертами ЄС, профільними асоціаціями та бізнесом проводиться робота щодо прийняття  законопроектів на виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом:

- Про автомобільний транспорт

- Про залізничний транспорт

- Про внутрішній водний транспорт

- Про перевезення небезпечних вантажів

- Про поштовий зв'язок

У 2016 році Україна головувала в Європейській організації повітряного руху Eurocontrol. Дана організація надала свою підтримку щодо координації безпеки польотів в повітряному просторі над Чорним морем. Також було проведено ряд зустрічей членів робочої групи по питанню спільного авіаційного простору, а саме розроблено план заходів по реалізації Відкритого неба з ЄС та активізовано переговори з Іспанією та Великобританією по питанню Гібралтара.

В морській галузі розроблено проект постанови КМУ “Про утворення Державної служби морського і річкового транспорту України“  та Дорожню карту з наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Розвиток транзиту

В умовах блокування транзиту через територію РФ та падіння вантажних перевезень для Міністерство інфраструктури є визначальним координація роботи Укрзалізниці, морських та автомобільних перевізників в транспортному коридорі Новий Шовковий шлях.

В рамках засідання міністерств транспорту Грузії, України, Азербайджану та Молдови 31 травня 2016р. було підписано Одеську декларацію держав-членів ГУАМ про заходи щодо збільшення вантажоперевезень по цьому транспортному коридору.

1 червня 2016 ПАТ «Укрзалізниця» приєдналося до складу Координаційного комітету з розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ). За участю залізниць України, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Туреччини та морських перевізників створено Міжнародний транскаспійський транспортний консорціум (МТТК), який узгоджує спільний наскрізний тариф перевезення.

В рамках міжнародної транспортної конференції «Інтегровані транспортні коридори в повідомленні Європа - Азія» 8 вересня 2016р. прийнято Декларацію про розвиток інтегрованих транспортних коридорів Європа – Азія.

14 вересня 2016 підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грузії про організацію прямого міжнародного залізнично-поромного сполучення портами Чорноморськ, Батумі та Поті.

4 листопада 2016 підписано Угоду про комбіновані перевезення між Україною та Туреччиною для збільшення мультимодальних перевезень в Чорному морі.

21-22 листопада 2016 проведено засідання Постійного секретаріату Міжурядової комісії ТРАСЕКА і за головуванням України розроблено Дорожню карту з розвитку коридору Європа – Кавказ – Азія.

22 грудня 2016 Верховна Рада України прийняла Закон «Про ратифікацію Протоколу про внесення доповнень до Основної багатосторонньої угоди про міжнародний транспорт щодо розвитку коридору Європа-Кавказ-Азія».

 

Залучення інвестицій

Пріоритетом роботи команди Мінінфраструктури в міжнародному напрямку є залучення інвестицій, необхідних для розвитку та модернізації транспортного сектору України.

11 липня 2016 підписано Меморандум між ПАТ «Укрзалізниця» та канадською компанією Bombardier, який передбачає створення спільного підприємства для вироблення тягового рухомого складу.

21 липня 2016 підписано Меморандум між ПАТ «Укрзалізниця» та американською компанією General Electric в сфері розвитку і модернізації парку дизельних локомотивів. 

13 жовтня 2016 підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України  та DP World FZE (Об’єднані Арабські Емірати) щодо інвестиційних проектів в портах Одеса і Південний.

11 листопада 2016 підписано Фінансову угоду «Проект «Міський громадський транспорт в Україні» з Європейським інвестиційним банком про залучення коштів у сумі 200 млн. євро для оновлення парку пасажирського транспорту в містах України.

25 листопада 2016 підписано Договір між Урядом України та Урядом Угорщини про надання кредиту в розмірі 50 млн. євро, яким визначені пріоритети з розвитку прикордонної дорожньої інфраструктури та розвитку залізничного сполучення між країнами.

16 грудня 2016 підписано Меморандум з світовим оператором Hutchison Port про залучення інвестицій в порт Чорноморськ.

19 грудня 2016 підписано Фінансову Угоду з Європейським інвестиційним банком, яка передбачає залучення коштів для Укрзалізниці в розмірі 300 млн. євро для будівництва другої колії, електрифікації та модернізації напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка.

Європейська інтеграція, розвиток транзиту та залучення інвестицій є пріоритетами нашої роботи в сфері інфраструктури України в 2017 році, де нам потрібна синергія держави, бізнесу та експертного середовища.