Минулого тижня в США проходив черговий авіаційний захід під назвою «EAA AirVenture Oshkosh». Це найбільший в світі авіазліт ентузіастів-авіаторів. Його засновником в 1953 році став американець українського походження Пол Побережний.

Пол (Павло) народився 14 вересня 1921 року в сільській місцевості округу Лівенворт, штат Канзас, в бідній сім'ї емігранта з України Петра Побережного. Незабаром вони переїхали в Мілуокі, штат Вісконсін. Пол був з дитинства зачарований польотами, але він не літав в літаку, поки один з його викладачів не подарував йому пошкоджений планер Waco Primary Glider. Пол самостійно відремонтував цей планер і швидко розібрався, як підняти його в повітря буксируванням за фаркоп автомобіля. На той момент Полу було 16 років. "Після цього," сказав він журналу The Christian Science Monitor в 1970 році, "мене просто неможливо було відтягнути від злітно-посадкової смуги."

Пол Побережний, який служив в якості пілота-інструктора в армії США під час Другої світової війни, продовжив кар'єру в авіації паралельно з ростом комерційних повітряних перевезень в 1950-х роках, але його заняття мало небагато спільного з реактивною ерою авіації. Пол вважав за краще будувати і випробовувати літаки самостійно, і він часто говорив, що однією з переваг вимушених посадок в несподіваних місцях були зустрічі з новими людьми.

На початку 1950-х років, після повернення в рідний штат Вісконсін він вступив в неформальну групу любителів винаходити і будувати легкі літаки. У 1953 році вони створили Асоціацію Експериментальної Авіації (EAA), на перших порах використовуючи в якості штаб-квартири підвал Пола Побережного в передмісті Мілуокі.

поб

Асоціація зрештою переїхала в Ошкош, де Пол організував популярний щорічний авіазліт. На перший такий зліт в вересні 1953 року прилетіло 22 літака. Тепер цей авіазліт називається EAA AirVenture і на нього злітаються близько 10 000 літаків і понад 500000 чоловік. Учасники, включаючи таких пілотів-знаменитостей, як Харрісон Форд, часто називають цю подію просто "Oshkosh".

Пола Побережного вважають першим серед особистостей, які сформували основні і загальні принципи аматорського авіабудування. Завдяки своїй роботі в «EAA» він отримав репутацію людини, що надихала мільйони людей брати участь в аматорській авіації. За своє життя він налітав 30000 годин і підняв в небо близько 500 різних літаків, в тому числі 170 аматорської конструкції.

У 1999 році ім'я українця за походженням Пола Побережного було урочисто внесено до Національного Залу Слави Авіації США в Дейтоні, штат Огайо, поряд з такими іменами, як Вільям Боїнг і Ігор Сікорський. У 2016 році в Залі Слави з'явиться ще одна людина з українським прізвищем Побережний, його син Том.