12 листопада на порталі ЦТС стартувало опитування: "Кого ви підтримуєте в конкурсі на главу аеропорту "Бориспіль"? Завдяки тому, що Міністерство інфраструктури запровадило публічні відкриті конкурси на посади керівників найбільших державних підприємств, проводити такі опитування серед наших читачів стало можливо – адже перелік претендентів відомий.

Опитування на порталі ЦТС мають хороший рівень захисту, зараховують голоси за принципом – з однієї IP-адреси можна проголосувати лише один раз.

У перші два дні голосування (четвер, п'ятниця) аналіз джерел трафіку по цьому опитуванню показував, що ті, хто голосував, переважно приходили на опитування або з контенту сайту, або з facebook. Було чітко видно як кандидати мобілізовували своїх прихильників через соціальні мережі. Спочатку це зробили в МАУ, потім активізувалася група підтримки Євгена Дихне. Таким чином, станом на п'ятницю вечір, проголосувало майже півтори тисячі чоловік. За цими результатами ми обрали четвірку лідерів "симпатій глядачів" і проаналізували програму кожного з них у матеріалі "Кто возглавит аэропорт "Борисполь": презентации кандидатов".

Втім, сьогодні, у суботу, розклад сил в опитувальнику кардинально змінився. Сергій Гомболевський отримав біля 700 голосів (утричі більше, ніж він мав за два перші дні голосування). Це також біля 70% всіх голосів з-поміж тих, хто голосував у суботу. Джерела цих голосів визначити неможливо. Це не переходи з контенту сайту і не користувачі соціальних мереж. Google analytics стверджує, що це direct (тобто "невизначене джерело", або прямі заходи).

Сайт не було зламано і голосували, швидше за все, не роботи. Голоси віддавали люди, кожен мав унікальну IP-адресу. Але підозрюємо, що ці голоси згідно української класики просто були куплені. Швидше за все, у даному випадку було застосовано так звані "біржі, що накручують голоси". 

Ми не поспішаємо звинувачувати у нечесній поведінці саме Сергія Гомболевського. Не виключено, що це був хтось інший - наприклад, хтось з аутсайдерів, - хто хотів поставити під сумнів результати опитування і таким чином зірвати голосування. А за одно і кинути тінь на пана Гомболевського.

Оскільки, хтось з кандидатів вдався до маніпуляції з голосами, ми вимушені зупинити опитування і зняти його з сайту. Від себе хочу побажати конкурсній комісії Мінінфраструктури підійти до цього конкурсу з особливою увагою, адже з-поміж кандидатів є той, хто вже займається маніпуляціями. Що він буде робити на займаній посаді? Те ж саме.